Tegnap késő délután értünk haza a holland és a franciaországi túránkról. Mindkettő mérkőzésünket megnyertük a válogatottal, ahol talán az egyik mérkőzés nem is volt kérdéses az eredmény szempontjából, a másik viszont annál inkább. Az újdonsült Európa-bajnok holland csapatot sikerült legyőznünk, végül 5 méteres párbajban. Azonban büszkén jelenthetem ki, hogy 10:6-ra vezettünk az utolsó negyed előtt. Sok mindenki tudja, hogy ez nagy dolog. Nagyon jól éreztem magam azon a mérkőzésen, koncentráltnak, kellően agresszívnek, élesnek. Régen éreztem magam ilyen jól a vízben. Nagyon nehezek azok a pillanatok egy sportoló életében, amikor éppen nem leli akkora örömét a sportjában. Persze kitart és tudja, hogy rengeteg munkája van benne, ezt nem hagyja veszni, tudja azt is, hogy ez változni fog. De van, amikor nagyon nehéz ezen túl jutni. Én azért szeretem a vízilabdát, mert úgy érzem, hogy itt teljesedek ki igazán. Élvezem. Örömet okoz, ha meg tudom lepni az ellenfél kapusát, ha ki tudom cselezni a védőmet, ha lefülelek egy passzt az ellenféltől. Egyszerűen élvezem. Büszkeséggel tölt el, hogy én játszom a játékot.

Mostanában elég kevés volt számunkra a pihenő, ha éppen lenne akkor válogatott vagy a nemzetközi klub szereplés kerül sorra, így tényleg nagyon kevés a vízilabda mentes pihenőknek a száma. Itt van például az uszoda problémánk is, utazunk minden nap, órákat, ami szintén a pihenő időből vesz el. Szóval van, hogy sok lesz az embernek, folyton ugyanaz a dolog. Egyszerűen nincs ideje kiélvezni az apró sikereket, vagy feldolgoznia a kudarcot, mert jön egy másik feladat, amire fel kell készülnie.
Szóval vannak olyan napok az ember életében vagy olyan periódusok, amikor éppen nem a legnagyobb élvezetet adja az adott dolog, amit kell csinálnia, viszont ilyenkor is meg kell csinálni a melót. Bízni, tudni kell, hogy ez egy átmeneti állapot. Sokan mondanak sok félét, ez egyre inkább lesz így, ha valaki Európa legjobb csapatának az egyik meghatározó tagja. Ilyenkor el kell dönteni a meghallgatásuk után, hogy neked melyikre van szükséged, ha egyáltalán van. Nem lehet folyamatosan ugyanazon a mentális gyermeki könnyedséggel létezni, van hogy a kis fejünkben túl nagy lesz a katyvasz. Csak időben rendet kell rakni és kidobni a felesleget. Aztán ismét, széles mosollyal megviccelni az egész világot.

Mi a siker lényege? A sikeres ember az, aki reggel felkel, lefekszik este, és a kettő között azt teszi, amit akar. – Bob Dylan